30% kan vara narcissister

Jag satt under två veckor och råpluggade narcissism nyligen, och en uppgift som kom upp var att 30% av västs befolkning kan vara narcissister.

När jag vänder på det blir det tydligare
Vanligt folk skriver rätt ofta på FB t.ex. att de förfäras över att sjuka och gamla knappt överlever på äldreboendet, och jobbar  narcissister föraktar de svaga samt alla som ger uttryck för att de gillar dem.

De kan bli friska till skillnad från psykopater – om de vill
När jag hade tuggat i mig ett hundratal filmer fick jag en helt annan förståelse för mina egna uttryck som t.ex. att väst känns som ett ”tvärtomsamhälle” för det är precis så det blir om andelen narcissister är stor.

Symtomlistan är rätt lång men sjukdomen känns som en kusin till alkoholismen, och slutar precis som den ofta i självmord.  I en av filmerna nedan sägs att deras liv är som en mardröm, och jag kan förstå det för de måste ha stora problem att orientera sig.

Psykiatriker säger mig att den här gruppen ökar i rekordfart
Vi lever i en ego- och en jag-kultur varför det är begripligt samt att media gör objekt av folk liksom politiken, och narcissister ”ser” inte människor för de ser bara objekt.

I verkligheten är vi alla subjekt, och inte objekt, men sen det andra världskriget har nära nog samtliga politiker och samhällsbyggare betraktat oss som objekt vilket delvis kan förklara den röra vi har omkring oss nu.

Är du intresserad av din samtid är det ett tips att sätta dig in i vad narcissism är för något.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Responses to 30% kan vara narcissister

 1. Tomten skriver:

  Du skriver: Vanligt folk skriver rätt ofta på FB t.ex. att de förfäras över att sjuka och gamla knappt överlever vilket är i sig ett symtom på narcissism därför att de föraktar svaga samt alla som ger uttryck för att de gillar dem. Betyder det att vanligt folk som skriver detta på fejan är narcissister?

 2. Konkursverket.se skriver:

  När jag vänder på det blir det tydligare
  Vanligt folk skriver rätt ofta på FB t.ex. att de förfäras över att sjuka och gamla knappt överlever vilket är i sig ett symtom på narcissism därför att de föraktar svaga samt alla som ger uttryck för att de gillar dem.

  – skrev jag. Otydligt av mig. Jag avser de som utsätter dem på äldreboenden osv. Jag ska ändra, tack!

 3. Tomten skriver:

  Tack! Så tänkte jag också men jag fick inte ihop det. Jag läste om och om igen men visste inte vilken sida av myntet som var uppåt. 🙂

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: