Aldrig hänt förr?

Nu är det nya bostadsprisrekord

Bostadsrätter finns bara i Sverige, vad jag vet, och de ger dig rätten att bo
Den är inte din, du äger den inte, du får ingen lagfart och du bestämmer inte ens över den. Det gör föreningen, och hur många av dem som gick i konkurs vid förra fastighetssmällen orkar jag inte ens räkna efter.

Fastighetsmarknaden är alltid cyklisk, och förutom att de petar av dig miljoner för denna din rätt att bo ska du upp med ockeravgifter, och köper du en lägenhet på norra Cypern – eller nån annanstans i världen – är den din, du får lagfart, du äger den, du bestämmer över den, och ingen förening finns som kan konka eller ställa till det. Månadsavgiften ligger max på 2-500:- och ska täcka poolskötsel, trädgården, ljus utomhus och du själv står för gas, el, internet, o.s.v. Avgifterna i Sverige beror till stor del på överbelåning av luft samt uppvärmningen vintertid.

En initierad arkitekt sa mig att de ”lådor” som byggs idag kommer fasaderna ramla ihop på inom tio år, kvalitén är usel.

Det som pågår är att man blåser främst Generation Lost
Det har nog aldrig hänt förr att en föräldrageneration blåser ungdomsgenerationen, eller att de unga bor mycket sämre än den förra, och i kölvattnet på den trenden finns nu ”pensionärshypotekslån”. Du belånar din egen kåk, slipper amortera, och banken tar kåken när du dör – kan man blåsa ungarna på arvet också!

Högmodiga 70-talister = Generation Lost
Jag skulle vilja forska på 70-talisterna men i det här fallet vet jag alltså inte – för jag har inte forskat – men jag anar att blåsningen kan vara medveten, och ett slags ”svar” på åldersföraktet och ett ”svar” också på att vi inte får bestämma själva vem som fullt ut ska ärva oss.

Sen krigar de inbördes!
Det pågår ett krig därute. På ena sidan: de allvarliga, karriärskåta 80-talisterna. På den andra: 70-taliseterna. De ironiska och barnsliga. Vem tillhör framtiden? Läs mer

Minister förutspår generationskrig och hånar 40-talister
Avskaffa välfärsstaten eller så blir det generationskrig menar Kristersson. Observera hur han hela tiden säger att man inte ska ställa generationer mot varandra, men ändå lyckas göra det. Det är ingen slump. Läs mer

De vet!
Givetvis vet Skanska – och alla de andra – att rätten-att-bo är ett enda stort bedrägeri, och sen har media dillat i folk att köpa bostad är en investering. Fel, det är en utgift.

Du får inte hyra ut en bostadsrätt som du vill för den är inte din
Men en bostad kan i mina ögon bli en investering. Det sker den dagen som du börjar hyra ut bostaden till någon annan. Om du lyckas ta så bra betalt att du kan täcka kostnaden för räntor, alternativ avkastning på insats, reparationer och underhåll samtidigt som du får en slant över som överstiger den riskfria räntan. Först då klarar du mina grundkriterier för vad som får kallas en investering. Läs mer

Röda siffror sätter skräck i bostadsrättsföreningarna
Avgifterna kan höjas med 30%
Nytt prissättningsfenomen (läs superblåsning)
Det ska bli lättare att hyra ut i andra hand – men föreningen lär fortsätta ha vräkningsmakten

Fasighetsmarknaden är cyklisk, och så här ser den ut i väst – inte i öst som har ett annat system:

 

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: