”Alla” planerar för storkrig

Men det vet inte svensken
Det bekymrar mig även om en och annan möjligen vaknade då Ryssland övade kärnvapenkrig mot Sverige? Vi har inte ens beredskapslager längre.

Nästan 90 000 prover på fröer av gröda har anlänt till ”domedagsvalven” i den arktiska cirkeln som en del av dess första ”födelsedagsfest.”

Den 4 ton tunga lasten beräknas innehålla mer än 20 miljoner fröer för lagring i frysmagasin.  Svalbards Globala Frövalv, byggt 130 m inne i ett berg, avser att skydda världens olika arter av grödor mot naturliga och mänskliga katastrofer. Kostnaden för anläggningen uppgår till 9 miljoner dollar och tog 12 månader atT bygga och var klar i februari 2008.

”Valvet öppnades förra året för att försäkra att, en dag, alla mänsklighetens existerande variationer av grödor skulle vara säkert skyddade”, förklarade Cary Fowler, förvaltningschef för Global Crop Diversity Trust (GCDT).  ”Det är fantastiskt hur långt vi har kommit för att nå det målet”, sa han.

Ankomsten av den senaste lasten med grödor betyder att valvet, djupt inne i berget i Norges Svalbardarkipelag, nu lagrar en tredjedel av planetens mest viktiga variationer av gröda. Bland de grödor som anlände vid årsdagens firande var t ex 32 sorters potatis från Irlands nationella genbank.  Läs mer

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: