En läsare vill tipsa

lars_wilderang720Hej, lite intressanta blogginlägg. Jag instämmer inte i allt han skriver men det verkar finnas tankar bakom det hela.
Med vänlig hälsning/T

Bloggen Cornucopia är Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö, samt en av de största inom politik, och läsaren vill tipsa om tre inlägg. Min egen uppfattning om Lars Wilderäng, bilden till vänster, är att han är tänkande och påläst och att skälet till att folk läser hans blogg beror på att journalistkåren slutat sköta sitt jobb. Den så kallade bloggosfären skulle inte finnas annars.

Han är en svensk bloggare, författare och föreläsare. Han är också ansluten till det tillväxtkritiska nätverket Steg 3

I den tid vi lever i nu är det viktigt att vanligt folk, som lever vanliga liv, tänker, och speciellt om det är sant att det bara krävs 3-5% skärpta i en befolkning för att undvika att att helt folk manipuleras.

Näthat har jag aldrig sett till men väl hot
Min blogg Rädda-Sverige.nu hade 180 000 läsare, och jag såg aldrig till något näthat men däremot har folk ”hotat” mig så långt att man välvilligt sagt mig att jag kommer förstöra mitt liv om jag skriver det jag gör om myndigheter t.ex. Det biter inte på mig för jag har hört det sen jag var programledare i 16-årsåldern på Skol-TV, och under de tio år jag jobbade som yrkesförfattare också.

Vi behöver fristående tänkare om vi inte ska stagnera totalt
Jag har träffat många offentliga personer i Sverige och utländska som inte vågar öppna munnen, och de är ingalunda kända för att leva bra liv – så den kopplingen tror jag inte riktigt på. Det är betydligt farligare att vara feg, för själen. Jag själv lever ett mycket gott liv även om det är turbulent just nu vilket inte är samma sak som ett dåligt liv, och jag tycks ha det som vana vart 29:e år. Jag inbillar mig att jag har betydligt mycket mer harmoni och frid inne i mig än de som tiger på grund av rädsla – inbillad eller verklig.

Lars gör ett gott jobb, och har mycket att lära ut, och jag uppmärksammar honom mer än gärna, så tack för tipset!

Lars Wilderäng skriver:
”Jag tycker egentligen inte om att upprepa mig, men med en konstant tillströmning av nya läsare kanske det är lika bra att ta kontentan av ett inlägg från 2011 en gång till. Det handlar om de tre faktorerna tillämpning, volym och tid och att tekniknaivister (okunniga optimister) har svårt att skilja existensen av en teknik från tillämpningen av den samma.
De tre villfarelserna är trollstavsvillfarelsen (eng the magic wand fallacy), helikoptervillfarelsen (eng the helicopter fallacy) och månfärdsvillfarelsen (eng the moon shot fallacy)

Trollstavsvillfarelsen handlar om tid och att det faktiskt tar enorm tid för ny teknik att ta någon plats som är relevant för mänskligheten. Exempelvis upptäckte Einstein den fotoelektriska effekten i början av 1900-talet, och fick nobelpriset för detta 1921. Än idag får vi mindre än 1% av världens energiförsörjning från solel, 93 år efter Nobelpriset tilldelades för detta. Ett annat exempel är kärnkraften, med den första kontrollerade kärnreaktionen 1942 under Manhattanprojektets anrikning av kärnbränsle till atombomben. Den första reaktorn som gav elenergi stod klar 1951 och än idag står kärnkraften bara för 4% av världens energiförsörjning. Ny teknik tar tid. Det gäller inte bara energifrågor. Internet skapades på 70-talet och fick inte sitt genombrott förrän 25 år senare.

Helikoptervillfarelsen handlar om att ny teknik i praktiken oftast har begränsade tillämpningar och i verkligheten inte kan användas till allt. Vi flyger inte alla runt i helikoptrar, trots att detta förutspåddes när helikoptern lanserades. Tekniken fungerar inte överallt, den är dyr och den kräver utbildning och kompetens som inte alla klarar av. Däremot ger den jobb och nytta ändå, i sin nischtillämpning. På samma sätt kan knappast elbilar ersätta all fordonstrafik, t ex för tunga och långväga transporter. Vindkraft kan inte ersätta all elproduktion. Relaterat kan sägas att de enkla och självklara upptäckterna, med massiv tillämpning redan är gjorda, och det är svårt att komma på eller upptäcka något nytt med samma breda genomslagskraft.” Läs mer

Läsaren ville tips om dessa två också som handlar om kändisar och ekonom:
http://cornucopia.cornubot.se/2014/03/kandisekonomi-darfor-har-kandisar.html#more
http://cornucopia.cornubot.se/2014/03/kandisars-aktiebolag-och-media.html#more

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: