Ett gott råd till tonårsföräldrar

Pojken på bilden fyllde 55 år nyligen, och är ett av mina femton fosterbarn, och bakgrunden är den ”traditionella”; pappa söp ihjäl sig och innan dess tog mamman livet av sig. Sista steget för medberoende är alltid självmord.

Folk vill tro i Sverige att dessa barn kommer ifrån socialgrupp 3-5 men gossen kom ifrån eliten.

Jag minns då jag beställde en polishämtning på honom, det är socialnämndens ordförande som beslutar det, och polis åkte till hans jobb på en verkstad, brottade ner honom för han slogs, och sen släpade de hem honom – som var tvångsomhändertagen.

Han var arg som ett bi, och det var chefen och jobbarkompisarna också eftersom han ”arbetade och skötte sig”. Idag anser han nog att polisen kunde ju ha tagit honom då han gick ut genom verkstadsgrinden och inte köra Big Drama på verkstadsgolvet, och det kan jag hålla med om.

Den här grabben hade jag inga problem att prata med, när jag väl fick ner honom i soffan, och jag minns att jag sa honom att ”om du jobbar på NN-firman nu kommer du säkert att bli en lojal arbetare med tiden men nu har vi två stora problem som ska lösas; det ena är att du ska återknytas till din mormor och morfar och det andra är att du är i det närmaste analfabet”.67423_10151431703819859_344852485_n

På det där verkstadsgolvet hade han aldrig lärt sig läsa och skriva, vilket han lärde sig delvis hemma och än mer under placeringen på folkhögskola senare, och verkstaden hade heller inte återknutit till mormor och morfar.

Jag läser den här killens texter varje dag på FB, nu 35 år senare, och han skriver mycket, mycket bra och jag fick ”rätt” för när man har konflikter med tonåringar ska man lyssna på vad de säger men man ska hela, hela tiden tänka på att ”chefen” är den vuxne; individen som vuxen. Det är inför 25- eller 55-åringen du svarar, inte inför 17-åringen som vet allt och är odödlig.

Underligt nog fick jag även chefen för verkstaden att förstå det här på djupet, men det tog ett par timmar, och han hade väl ingen aning om att hans förre men nu döda chef – VD:n på det stora multiinternationella bolaget och biologisk far till grabben – hade en son som faktiskt inte kunde läsa och skriva.

Det beror oftast på att det är ett sånt hallå i alk-hemmen att ungarna i princip sover i skolbänken om de ens kommer iväg till nån skola.

 

 

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: