Skämt eller allvar?

De flesta i väst avfärdar nog följande video som ett aprilskämt. Vi är goda, öst är onda. Vi är moderna och rika. Öst rider på åsnor.

Mitt problem är att jag förstår på djupet hur de tänker, och jag håller med dem. Vi kan ta ett enda exempel; som vilken svensk som helst ryggade jag och reagerade då jag hörde att man kan få 20-25 års fängelse för våldtäkter – i Iran hängs de, och inom kort förmodligen även i Indien och deras är drogrelaterade precis som våra ofta är det.

Det lät helt förfärligt!
Jag talade med en helt vanlig polis, och vi hade talat om att det på norra Cypern fanns knappt 200 fångar och att vi i Sverige tar in 10 000 nya årligen, och han kikade bekymrat på mig, och frågade om vi inte älskar våra unga.

Han sa ungefär så här:
 – Straffen måste vara skyhöga för att ingen ska våga utföra brottet, det blir för dyrt! Finns ingen som vill sitta inne i 25 år! Men det är inte hot om långa straff som är avhållande på djupet utan risken att åka dit. Vi klarar upp 99% av den lilla brottslighet vi nu har så vi kan inte bara lova att du riskerar att åka in på 25 år, vi kan garantera att du gör det. Ni har ett system där ni inte avhåller folk att begå brott utan ni lurar dem att utföra dem och då säger jag att ni älskar inte era unga, ni är faktiskt väldigt elaka för fängelser förstör folk, familjer, barn, alla.

Samma polis påpekade för mig att vi dessutom är helt likgiltiga inför att våra ledare inte sällan använder droger, och att vi tar för lätt på det. Trettio år för knarklangning är nog ingen ovanlig dom, och i Iran hängs de, och vi talade om det också, och han sa ungefär så här:
– Dumma, nyfikna barn, inte ens dem älskar ni! Ni tillåter giriga att förstöra era barns liv, vem är man då?  (Han kände givetvis till att ensamma 15-16-åringar ifrån främst Skandinavien åker på supar- och drogresor till södra Cypern.)

Chefen för säkerhetspolisen sa mig en sak jag aldrig lär glömma:
– Vi löser problem, ni samlar på dem.

hilary_clinton_laughs_gaddafi_deathOM diplomaternas snack i videon stämmer  kan jag känna att skälet beror på att västs kultur rasat in i öst med en sådan fart senaste åren att de känner att de måste göra ett tillslag i knarkarkvarten, och att de fick nog efter mordet på Libyens ledare, barn och barnbarn. De ser oss som ett mycket, mycket allvarligt hot, och det förstår inte västfolk. De förstår inte allvaret.

De anser att vi är onda, och då har jag t.ex. undvikit att berätta t.ex. om mamman vars 16-åring drogade, vars moster kontaktade mig, och sonen hade slagit sönder precis hela lägenheten, bostadsrättsföreningen krävde mamman på en massa pengar hon inte hade, hon hamnade på gatan, försäkringar gällde inte då det var sonen som avsiktligt slagit sönder kök och toaletter så vattnet sprutade, och hon hade bett soss om hjälp med drog-sonen i åratal, och när de blev hemlösa – p.g.a. det inträffade – fick sonen egen lägenhet av soss, och mamman fick flytta till en släkting.

Jag tiger alltid om sånt när jag är utomlands.

DN har tagit upp saken.

2 Responses to Skämt eller allvar?

  1. Fakta: Svenska polisen springer runt på gator och torg och jagar knarkare och ger dem böteslappar. Samtidigt har de inte tid att lösa de brott knarkarna begår, misshandel och inbrott, och kan knappast sätta dit langarna som är de verkliga bovarna.

    Det är inte han som röker en joint, eller två per år under en festival, som är de farliga för samhället, knappt ens för sig själva, utan de som handlar med heroin, amfetamin och starka droger. Men polisledningen har bestämt att han som röker en gång om året ska bötfällas eftersom han har oftast något att förlora på att inte betala. Det handlar bara om pengar.

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: