Söderman, en man med kvalité

Jacob Söderman har gett ut sina memoarer
Nån sa mig att finnar handlar, svenskar bara pratar, och det är min egen bild också. Det är något allvarligt fel på svenskarna. Jag var t.ex. i Pajala några veckor, och där var det bara svenska i alla butiker men nån mil bort – inne på finsk mark – var det finsk och svensk text i princip avseende allt ifrån vägskyltar till affischer i butikerna.

Finnarna har heller inte de enorma sociala problem som vi förnekar att vi har men som alla vet att vi visst har. De har bland annat ett av världens bästa skolsystem.

Söderman har många gånger varit käringen mot strömmen. I memoarerna försvarar han bland annat filosofen Pekka Himanens omdebatterade framtidsrapport. Han tror att Himanen ännu kommer att ses som en stor tänkare och få samma position som sociologen Pekka Kuusi på 60-talet. Kuusi uppfattas som välfärdsstatens ”fader”.

Jacob Söderman har varit minister, landshövding, riksdagsledamot, justitieombudsman och europeisk ombudsman. Han är också fotbolls- och jazzfantast och har själv spelat kontrabas.
Läs mer

Klipp från finsk TV

One Response to Söderman, en man med kvalité

  1. Tomten back in black skriver:

    På den svenska sidan Torneälven är man uppfostrad i skuggan av den röda fanan.

Kommentera

Translate »
%d bloggare gillar detta: