Vi behöver mycket mer barnarbete

Uppdatering: Stora Enso VD får nu gå, och det beror väl på medias uppmärksamhet på samma sätt som att försvaret nu ska få pengar trots att svensk militär gapat och skrikit i åratal.


Två veckor efter Kalla Faktas avslöjande om barnarbete i Stora Enso, tvingas den höge chefen Mats Nordlander bort från sina arbetsuppgifter.
Bär hundhuvudet för barnarbete i Stora Enso-företag
 

Ett skäl till att våra unga mår syn- och mätbart illa beror på att de inte behövs
Inte sällan fungerar föräldrar som servitörer, och barn bor som på hotell, och de barn jag ser dagligen i Sverige är synbart påtända på socker, synbart ledsna och olyckliga, och i Indien ser jag det motsatta. Unga är överlag och synbart lyckliga.

Jag var själv barnarbetare i sexårsåldern
En av min fars kunder var Coca-Cola, och via dem fixade han fram arbete, och det kom hem en långtradare innehållande Coca-Cola backar med de små flaskorna i, och man skulle trycka ut och hänga på en haklapp på varje flaska. När jag var tio började jag skriva copytexter till Findus, Marabou, Coca-Cola och då jag var 12 år hyrde jag ut min häst till bröllopspar, studenter, osv.

Jag var mycket stolt och glad då jag tjänade egna pengar, och jag minns det som ett mycket ljust minne. Det som är konstigt med Sverige är att trots att de unga mår sämst i precis hela världen, inte ens Norge, Finland eller Danmark har de ohälsotal vi har, envisas man med att vi är de enda som vet hur man ska leva, och de enda som vet vad som är rätt.

Givetvis stödjer jag inte slaveri eller andra dumheter men att säga nej till all form av barnarbete är i mina ögon fel. Nu har nån chef på Stora Enso sagt att barnarbetet där ungar plockar papper som återvinns kommer att fortsätta medan Wallenberg var ute i media och sa att barnarbete är hemskt.

De jag har sett i Indien, främst lantarbetare, har inte varit ”hemskt” för ungarna sjunger, leker samtidigt, plockar, busar, plockar lite till och det glittrade om dem jag träffade. De påminde mig om de barn jag såg på 50-60-talet då lantbrukarnas barn fick ledigt från skolan då det var skörd för de behövdes hemma, och jag har varit ute på många gårdar på 60-talet där ”barnarbete” praktiserades dagligen. I min skola hade säkert 50% av alla elever i 14årsåldern ansvaret för att släppa ut korna efter mjölkningen på morgonen och innan de gick till skolan.

Jag såg barnarbete häromdagen i Sverige
Det vimlar av barn som säljer ”Majblomman” och jag talade med mina barnbarn om det, och de var mycket, mycket stolta och visade hur mycket de hade sålt för, och det sken om dem.

Sitta vid en dator eller en TV dygnet runt är också ett arbete, och att aldrig behövas är deprimerande.

Den psykiska ohälsan bland unga har ökat – Folkhälsoguiden

6 Responses to Vi behöver mycket mer barnarbete

 1. Karin skriver:

  Mitt barnbarn sålde sina första blåbär för två år sedan, då han var sju år. Han var jätteglad att han tjänat ihop lite egna ”marknadspengar”.

 2. Familj med 5 barn. Två arbetar för att betala skolan för de andra tre. Tar man bort de tvås arbete är fem utan utbildning.

 3. Tomten back in black skriver:

  I de flesta länder pluggar man inför ett prov. I Sverige gör man så här.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/3491328.svd

  Vilka är vinnare eller förlorare?

 4. Lena Holfve skriver:

  Ungarna i Indien för jag har sett dem både plugga och barnarbeta.

 5. Kapten Haddocks vrede skriver:

  När man pratar om barnarbete är det väl i regel inte klippa gräsmattor det gäller. Det kallas att hjälpa till. Själv började jag vara med i skogarna och hugga ved när jag fyllde tio, det kunde vara rätt svettigt, men jag skulle nog inte jämföra det med det som vi (eller iaf jag) menar med barnarbete.

Kommentera

Translate »