Vi som är goda?

Sverige är ett av de europeiska länder som krävs på ekonomisk ersättning för den historiska slavhandeln i Västindien.

14 länder från övärlden möts nu i S:t Vincent för att lägga fram kraven.

De karibiska önationerna hotar att dra sina tidigare kolonisatörer inför internationella brottsdomstolen i Haag om inte kraven får gehör, uppger Ekot i Sveriges Radio. Bland andra länder på listan finns Storbritannien, Frankrike, Spanien och Portugal.

– De västerländska kolonisatörerna är skyldiga att lösa problemen för det fruktansvärda arv som slavhandeln förde med sig, säger advokaten Martyn Day, som företräder de karibiska nationerna, till Ekot.

Länder från den karibiska övärlden möts nu i S:t Vincent för att lägga fram kraven. Ersättningen föreslås användas till satsimagesningar på hälsovård och utbildning, men också till ett museum över slavhandeln och dess konsekvenser.

Sverige har ännu inte tagit emot någon officiell begäran om skadestånd, och utrikesdepartementet vill därför avvakta med att kommentera ärendet.

– När en sådan begäran kommit in tar regeringen ställning efter sedvanlig beredning, säger Erik Wirkensjö vid UD:s presstjänst till TT.

Sverige hade en koloni i Karibien mellan 1784 och 1878, ön Saint Barthélemy. Härifrån deltog också Sverige i den transatlantiska slavhandeln. TT

Slaveri innebär att en människa kan ägas och behandlas som egendom. Det ger slavägaren rätt att använda slaven till tvångsarbete och att sälja slaven vidare. Historiskt sett har majoriteten av alla kulturer tillämpat slaveri. Wikipedia

Fick de chansen att ha en slav hemma tog de den direkt
indexJag har uppträtt över precis hela Sverige som känd från TV, okänd, frisk, sjuk, rik, fattig och jag kan intyga att sex av tio svenskar är ett pack. Slickar uppåt, sparkar nedåt.

Fascismen skulle inte kunna växa fram utan det faktum att det bor och lever extremt många dåliga människor i Sverige; inrikes födda, influgna samt betonghäckar ute i apparaten.Vi skulle inte ha den flod av självmord vi har utan mobbningen på arbetsplatser, och allt tal om ”PK-åsikter” är ett förtryck som drabbar alla men kanske kvinnor och barn mest för de ”riktiga åsikterna” är rena barn- och kvinnoförföljelsen.
– Ju elakare ni är i det offentliga rummet desto ”finare” verkar ni vara, var det en turk som sa till mig, och jag berättade då vad en afrikan sagt mig;  ”Ni lever som ormar, ni har inte ens respekt för era egna mödrar!!!”

Översittare och pack jämställs med bra människor – vansinne
human-dignityDu har också hört dem på TV; ofta kvinnor i debatter som har den självgoda svenska attityden att det är ”självklart med alla människors lika värde” men det där skitsnacket är en felöversättning, som en bloggstammis påpekade i min blogg Rädda-Sverige.nu för några år sedan.FN:s text talar om alla människors rätt till värdighet (dignity)  och inte alls om ”värde” (value) och det förstår en barnunge att alla människor har inte samma värde – value – eftersom kirurgen är betydligt mycket mer ”värd” (value) för oss än organplundraren.

Det är självklart på det viset!
Den ene hjälper folk och de andre mördar folk för pengar. De kan aldrig någonsin ha samma värde (value) för oss andra som kollektiv men alla människor – också organplundraren – har rätt till samma värdighet – dignity.

Och vad är då värdighet om man är organplundrare?
Det är givetvis att man med alla medel förhindras att utöva sin lilla hobby för att man inte ska skita ner själen och samvetet ännu mer! Och vad är värdighet – min egen och en förövares – om man bara råkar ut för en normalsvensk sur gubbjävel som är elak i kön på ICA?

Hjälp folk att vakta deras egen värdighet, och var inte offer för dem
Det är givetvis att man sätter ner foten, och säger: ”Hör du själv hur du låter?!?” Inte sällan brukar den typen av ”svenska män” (gravt alkade) klaga på ”kärringjäveln” de har hemma, och jag brukar säga dem lågmält: ”Du ska väl inte tala så högt om att du är urusel på att välja kvinnor?!?”

Felöversättningen har målat in oss i ett hörn
Nu har precis alla fått för sig att ”alla människor har samma värde” så det går så bra så att uppföra sig som ett pack inom landet och inte minst utomlands. Sist jag var i Indien blev jag chockad över hur illa svenskar bär sig åt då de tror att ingen ser dem – pack är ofta det; ögontjänare.

2 Responses to Vi som är goda?

  1. Urban Jakobsson skriver:

    Nu vet vi inte om det ligger till som vittnet sager,de som vurmar for tiggarna tror jag garna overdriver lite och butikschefen havdar motsatsen.Dom inte for snabbt.

Kommentera

Translate »